Sanna ja Niina Nyholm

Sanna ja Niina

Hei!

 Olemme uunituoreet kirjailijat Sanna Nyholm ja Niina Nyholm. Kuten sukunimestä voi päätellä, olemme sisaruksia. Tavallisia ihmisiä tavallisesta perheestä. Aherramme vakituisissa palkkatöissä haaveillen lottovoitosta. Pidämme kissoista ja pelkäämme hämähäkkejä. Katsomme hömppää, ratkomme ristikoita ja askartelemme joulukortit itse. Herkuttelemme, juhlimme siideriä lipitellen, pelaamme lautapelejä ja nauramme paljon.

 

Olemme aikuisia naisia kolmenkympin molemmin puolin. Lapsina asuimme omakotitalossa Vantaalla. Leikimme isolla pihalla peltojen ja metsän keskellä, puropahasen varrella. Parhaita muistoja ovat lähiladon heinäkasoissa hyppely ja vesi-ilmapallopilat. Nuoruusvuotemme vietimme Järvenpäässä. Hämmensimme keskustassa ja rantapuistossa hiukset tupeerattuina. Niistä ajoista olemme lähteneet eri suuntiin, toinen Hyvinkäälle ja toinen Helsinkiin.

 

Retiisikatu 2 on ainoa teoksemme tällä hetkellä. Ajatus siitä leijui ilmassa vuosia ja vuonna 2014 puimme ajatukset sanoiksi. Kirja muodostuu suurelta osin mielikuvituksesta, mutta siellä seassa uiskentelee omia kokemuksia ja ajatuksia lapsuudesta, nuoruudesta ja elämästä ylipäätään. Omintakeinen huumorintajumme kantaa kirjaa kannesta kanteen. Retiisikatu 2 on hyvän tuulen aivot narikkaan-kirja suhdesopilla maustettuna. Kirja kertoo kahdeksan erilaisen nuoren kesästä, joka on pullollaan tapahtumia. Kesätöitä, hölläilyä, bileitä ja pussikaljaa. Ihastumisia, irtosuhteita ja parisuhteita. Ystävyyttä ja sisaruussuhteita. Draamaa, riitoja ja itseironiaa.

 

Retiisikadussa on kahdeksan päähenkilöä, joista meillä molemmilla on "omat" neljä henkilöä. Yhdessä kirjoittamisessa hienointa on kun itsellä teksti tökkii, toinen keksii idean, josta molemmat innostuvat. Kirjoitimme teoksen pääosin vuorotellen sähköpostien välityksellä, mutta mökkilaiturillakin kynät sauhusivat. Retiisikatu 2 ei ole meille vain kirja, se on toisenlainen maailma päidemme sisässä, joka elää omaa elämäänsä. Retiisikadulle on jatkoa mielessämme, mutta nähtäväksi jää päätyykö se paperille.

 

Emme ole ennen tätä teosta kirjoittaneet oikeastaan mitään koulun penkin jälkeen. Emme koulussakaan mitenkään loistaneet äidinkielessä. Tämä kirja siis syntyi lähinnä halusta kertoa tarina ja hahmoista, jotka tempaisivat meidät kirjoituspuuhiin. Nyt olemmekin ikionnellisia, kun saamme kirjamme kansiin!

 

Lukeminen on ollut tärkeämmässä roolissa elämässämme. Lapsuudessa/nuoruudessa luimme eniten Tiina- ja Sweet Valley High-kirjasarjoja sekä Bertin päiväkirjoja. Sen jälkeen Niina ihastui Tuija Lehtisen kirjoihin, joita lukee edelleenkin. Lempikirjailijoihin kuuluvat lisäksi Agatha Christie sekä Marian Keyes. Sannaa kiinnostavat eniten elämänkerrat ja kertomukset uskontoryhmistä. Yksi suosikeista on Jean P. Sassonin Prinsessa-trilogia.